Könyvespolc

Új külföldi könyveink közül válogattunk


A könyvek, amelyeket a következőkben röviden bemutatok, különböző korszakokhoz és helyszínekhez kötődnek, mégis közös bennük, hogy mindegyik az emlékezet témájához kapcsolódik, vagyis egy bizonyos szempontból tematizálják a problémát, hogy hogyan emlékezünk egy korszakra, eseményre vagy személyre.

A Plato and Xenophon. Comparative Studies című tanulmánygyűjtemény nemcsak ókortudósok, hanem filozófusok, történészek számára is nagyon izgalmas kérdést taglal: azt, hogy Szókratész tanainak és személyiségének két legfontosabb forrása, vagyis Platón és Xenophón milyen viszonyban állnak egymással. A sokszerzős kötet felosztása mutatja a fő problémákat: az első rész a metodológiai kérdéseket tárgyalja, majd következnek az etika, a barátság és politika, végül a történelem tárgykörei. Platón és Xenophón a kor nagy tanúi, akik mindketten állást foglaltak a legfontosabb kérdésekben: az első az európai filozófia egyik alapítója lett, de a másik is jelentős életművet hagyott hátra a történetírás és politikai filozófia területén. Ugyanazon mester, Szókratész tanítványai, akit sok tekintetben eltérően ábrázolnak: onnan kezdve, hogy hogy nézett ki a mester, a politikáról, a gazdaságról, a törvény követéséről vallott nézetein keresztül egészen az erényfelfogásig.

Tartalomjegyzék (PDF 63 kB)

Danzig, Gabriel, David Marvin Johnson, and Donald R. Morrison. Plato and Xenophon : Comparative Studies. Leiden etc.: Leiden etc. Brill, 2018.


A Quand naissent les dieux című, francia kutatók tanulmányait tartalmazó kötet ókori görög és itáliai szentélyeket, templomokat, kultuszhelyeket mutat be. Bár a kötet régészeti módszertannal tárgyalja a kultuszhelyeket, jóval több régészeti szakkönyvnél: a tanulmányok azt is ábrázolni kívánják, hogyan, milyen motivációk alapján, és kik hozták létre a szentélyeket, s hogyan váltak azok az ókori kollektív emlékezet fontos őrzőivé.

Tartalomjegyzék (PDF 85,3 kB)

Agusta-Boularot, Sandrine, Sandrine Huber, and William Van Andringa. Quand Naissent Les Dieux : Fondation Des Sanctuaires Antiques : Motivations, Agents, Lieux. Rome Athènes: Rome École Française de Rome Athènes École Française d’Athènes, 2017.


A La longue mémoire de la Grande Guerre című francia nyelvű tanulmánykötet az első világháború francia és német emlékezetéről szól, 1918-tól, a háború végétől egészen napjainkig. Az emlékezet itt egyaránt jelenti az emlékműveket és nyilvános megemlékezéseket, a memoárokat vagy a háború fénykép általi megörökítését. Ebben a majd száz évben, amit kötet átfog az emlékezés természetesen gyakorlati, politikai jelentőséggel bírt a francia-német kapcsolatokra és így Európa sorsára. Ezeket a kérdéseket is részletesen elemzi a kötet, amelynek utolsó tanulmányai a francia és német történészek párbeszédével, valamint a francia és német politikusok közös megemlékezéseivel foglalkoznak.

Tartalomjegyzék (PDF 53,2 kB)

Jalabert, Laurent, et al. La Longue Mémoire De La Grande Guerre : Regards Croisés Franco-Allemands De 1918 À Nos Jours. Villeneuve d’Ascq: Villeneuve d’Ascq Presses Universitaires du Septentrion, 2017.


A Crossing Borders: Insights into the Cultural and Intellectual History of Transylvania (1848-1948) angol nyelvű tanulmánykötetet román és magyar szerzők jegyzik, akik időben még a címnél feltüntetettnél is átfogóbb képet nyújtanak az erdélyi kulturtörténetről, ugyanis az első tanulmányok a középkorral foglalkoznak. A kötet erősségét és gyengéit a sokszínűség adja, hiszen számos érdekes témával foglalkozik, mégsem ad teljes képet erről az időszakról. A hangsúly az erdélyi művelődés gazdag nemzetközi, elsősorban európai kapcsolatain van, amely kapcsolatokra ösztönzően hatott Erdély nemzetiségi és vallási sokszínűsége.

Tartalomjegyzék (PDF 86,5 kB)

Andraş, Carmen Maria, and Cornel Sigmirean. Crossing Borders: Insights into the Cultural and Intellectual History of Transylvania, 1848-1948. Cluj-Napoca Gatineau: Cluj-Napoca Argonaut Gatineau Symphologic, 2016.


Witnessing Romania’s Century of Turmoil címen jelent meg Nicolae Mărgineanu román pszichológus angolra fordított visszaemlékezése. Mărgineanu 1905-ben született egy kis erdélyi faluban, Obrejában, tanulmányait Kolozsváron a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen végezte. Lipcsében tanult tovább, majd megjárta az Egyesült Államok legnevesebb egyetemeit is. A háború után hazatért és Kolozsváron a pszichológia tanszék vezetője lett. 1948-ban letartóztatták, majd hazaárulás és a kommunista hatalommal szembeni ellenállási mozgalom szervezésének vádjával huszonöt éves börtönbüntetésre ítélték. Ebből a huszonöt évből végül tizenhat évet töltött el Románia különböző börtöneiben. Érdekfeszítő visszaemlékezése nemcsak erről az időszakról, hanem egész életéről szól.

Tartalomjegyzék (PDF 41,6 kB)

Mărgineanu, Nicolae. Witnessing Romania’s Century of Turmoil : Memoirs of a Political Prisoner. Eds. Călin Coţoiu and Dennis Deletant. Rochester (N.Y.): Rochester N.Y. University of Rochester Press, 2017.

-Isztray Simon-