#ruhatárvan! kamarakiállítás – MTA Művészeti Gyűjtemény

Tisztelettel meghívjuk Önöket a Művészeti Gyűjtemény rendszeres, havi egyszeri nyitva tartására, melynek következő alkalmára ezen a héten, pénteken kerül sor:
2018. március 23-án 10.00 és 21.00 óra között látogatható a Magyar Tudományos Akadémia székházának első emeletén egy összefüggő, reprezentatív teremsor: a díszterem, a bizottsági termek (elnöki tanácsterem és képes terem) és a felolvasó terem – a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményeként funkcionálva.

Egy újabb kamarakiállítással •kis magyar boudoir•is készülünk az alkalomra.

Kisfaludy Károly (1788–1830) életéről kevés egykorú forrás maradt fenn, így életútjának korai állomásai kevéssé ismertek, míg utolsó tíz éve – hazai irodalmi sikereinek időszaka – jobban dokumentált.

Első biográfiái nagyrészt barátai (gyakran egymásnak ellentmondó) utólagos visszaemlékezéseiből álltak össze, amelyek kanonizálódtak, anekdotákkal töltve fel az életrajzi lakúnákat. Ezek az írások életét és karakterét a művésszé válás 19. századi, bohém és romantikus típusának (kissé későbbi) sztereotípiái szerint beszélték el, figyelmen kívül hagyva társadalmi nemével és pozíciójával, foglalkozásával járó korabeli (viselkedési) minták meghatározó jellegét, vagy kora, a korai kapitalizmus entrepreneurjeinek tipikus (anyagi) problémáit és az azokra adott, ugyancsak tipikus reakciókat.

De festészetére – metszeteket másoló képeire – is hasonlóan, egy (megint csak kissé későbbi) normatív esztétika felől pillantottak, nem pedig a korszak rendkívül sokrétű képzőművészeti igényei és gyakorlata felől. Egy igencsak risqué kompozíciója révén azonban ezeket térképezzük fel: a François Boucher (1703–1770) nevével fémjelzett rokokó erotikum módosulásait.

Tárlatvezetések:

16.00 Kisfaludy-gyorstalpaló
17.00 A díszteremtől a hetiülések terméig
18.00 A Kisfaludy Társaság arcképcsarnoka (max. 20 fő)*
19.00 „Homlokzat-túra” (esti kivilágítással)**

* Regisztráció a email címen, az első 20 fő jelentkezését tudjuk elfogadni.
** Szabadtéri program. Kérjük, meleg öltözetről gondoskodjanak! Gyülekezés az aulában.

Üdvözlettel: MTA Művészeti Gyűjtemény