Könyvespolc

Új külföldi könyveink közül válogattunk


Elsőként lapozzunk bele a Histoire des Émotions című három kötetes műbe (szerkesztői Alain Corbin, Jean-Jacques Courtine, Georges Vigarello), amely ismeretterjesztő szándékkal, de rendkívül igényesen, gazdag, lenyűgöző képmellékleteket is tartalmazó kötetekben mutatja be az érzelmek történetét. Az első kötet az ókortól a felvilágosodásig foglalkozik a témával, de középpontjában a középkor és a (kora) újkor áll, a második a felvilágosodástól a 19. század végéig, a harmadik pedig a 19. század végétől napjainkig kíséri végig a témát.

Tartalomjegyzék I. (PDF 203 kB)

Tartalomjegyzék II. (PDF 159 kB)

Tartalomjegyzék III. (PDF 209 kB)

Corbin, Alain, et al., editors. Histoire des émotions. Seuil, 2016.

Paul Ginsborg: Family politics, Domestic Life, Devastation and Survival 1900-1950 című műve izgalmas hozzájárulás a 20. század társadalomtörténetéhez. Öt országban vizsgálja a család szerepének átalakulását: az Szovjetunióban az 1917 utáni években majd a sztálinizmus alatt, az Oszmán Birodalomból Török Köztársasággá váló Törökországban, az olasz fasizmusban és Németországban 1918 és 1945 között, valamint a Spanyol Köztársaságban, majd a spanyol polgárháború alatt és az azt követő években. A kötethez remek képanyag tartozik.

Tartalomjegyzék (PDF 17,7 kB)

Ginsborg, Paul. Family Politics: Domestic Life, Devastation and Survival, 1900-1950. Yale University Press, 2014.

Family politics


Elisabeth Jay: British Writers and Paris, 1830–1875 című kötete érdekes lehet annak, akit Párizs eszmetörténete érdekel és annak számára is, aki az angol irodalomtörténettel foglalkozik. Három fő fejezete a 19. századi francia főváros közéletéről és szellemi életéről, a párizsi brit újságírásról, valamint Párizs angol irodalmi művekben való ábrázolásáról szól.

Tartalomjegyzék (PDF 78,4 kB)

Jay, Elisabeth. British Writers and Paris, 1830-1875. Oxford University Press, 2016.

British Writers and Paris, 1830–1875


A Garry L. Hagberg által szerkesztett Fictional Characters, Real Problems, The Search for Ethical Content in Literature című gyűjteményes műben különböző szerzők foglalkoznak olyan kérdésekkel, elsősorban klasszikus szerzők nyomán, hogy miként jelenik meg az etikai tartalom, például a jellem az irodalmi művekben, hogyan formálódik meg a nyelvben az identitás és önmagunk megértése, illetve milyen elméletekben kapcsolódik össze a morál és az esztétika. A kötet elsősorban klasszikus szerzőkhöz kapcsolódik: Shakespeare, Jane Austen vagy a filozófiában Arisztotelész, Gadamer, Wittgenstein állnak a középpontjában, de helyet kapnak benne olyan kortárs szerzők is, mint például Coetzee vagy David Foster Wallace is.

Tartalomjegyzék (PDF 55 kB)

Hagberg, Garry L., editor. Fictional Characters, Real Problems: The Search for Ethical Content in Literature. Oxford University Press, 2016.

Fictional Characters, Real Problems

-Isztray Simon-