Ismerje meg könyvtárunkat!

Olvasóink és az érdeklődő látogatók számára könyvtárismertető és könyvtárhasználati kurzusokat indítunk hét témakörben. Az előre meghirdetett időpontokon kívül is fogadunk csoportokat, előzetes egyeztetés alapján. Kurzusainkat a II. emeleti digitális dolgozószobában tartjuk, az 1. számú kivételével, melynek helyszíne a földszinti Vasarely Terem. A programokat minimum 4 fő jelentkezése esetén indítjuk el.

Jelentkezni telefonon és e-mailben lehet az egyes kurzusoknál megadott elérhetőségeken.

A választható programok:

1. Bemutatkozik az MTA Könyvtára
2. Hogyan tájékozódhatok a könyvtár elektronikus forrásai között?
3. Irodalomkutatás és információkeresés egy tudományos szakkönyvtárban
4. Hogyan írjunk szakdolgozatot?
5. A publikálás fortélyai
6. Hazai cikkgyűjtemények, repozitóriumok bemutatása
7. Bibliográfiai adatbázisok a kutatás világában

1. Bemutatkozik az MTA Könyvtára – A mintegy 60-90 perces látogatás során levetítjük a könyvtár történetéről és kincseiről készült kisfilmet, bemutatjuk a különféle funkciójú olvasói tereket, a könyvtár állományát és szolgáltatásait. Az érdeklődők megismerkedhetnek a hagyományos és online katalógusokkal, felépítésükkel, használatukkal. Ízelítőt nyújtunk könyvtárunk digitális gyűjteményéből, elektronikus adatbázisainkból.

A foglalkozást tartja: Haffner Rita, Szegedi Nóra vagy Tömöry Pál

E-mail: Tel.: 411-6446

Időpontok 2011-ben: szept. 15., okt. 18., dec. 6., 10 óra
Helyszín: Vasarely Terem

2. Hogyan tájékozódhatok a könyvtár elektronikus forrásai között? – A 45-60 perces program során röviden ismertetjük könyvtárunkat, a használattal kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat, szolgáltatásainkat. Részletesen bemutatjuk online katalógusunkat, honlapunkat, digitális gyűjteményeinket és a nálunk elérhető adatbázisokat.

A foglalkozást tartja: Szegedi Nóra vagy Tömöry Pál

E-mail: Tel: 411-6446

Időpontok 2011-ben: szept. 14., okt. 19., dec. 13., 10 óra

3. Irodalomkutatás és információkeresés egy tudományos szakkönyvtárban – Mit kínálnak az interneten elérhető ingyenes tartalmak és keresőik? Mikor érdemes használni a könyvtárak kínálta hagyományos és elektronikus dokumentumokat, tudományos adatbázisokat? A programon résztvevők kutatási témájához kapcsolódó példák segítségével mutatjuk be a könyvtárunkban elérhető adatbázisok használatát.

A foglalkozást tartja: Szegedi Nóra vagy Tömöry Pál

E-mail: Tel.: 411-6446

Időpontok 2011-ben: szept. 27., okt. 25., nov. 22., 10 óra

4. Hogyan írjunk szakdolgozatot? – A háromszor 60 perces kurzus célja, hogy segítséget nyújtson a hallgatóknak szakdolgozatuk elkészítésében. Bemutatjuk azon könyvtári szolgáltatásokat, amelyek megkönnyíthetik egy igényes szakdolgozat megírását. Első alkalom: bevezetés a szakirodalom-keresés és a bibliográfia-készítés rejtelmeibe, formai követelmények. A második alkalom témája: keresés a közös katalógusokban (MOKKA, ODR), digitális formában hozzáférhető anyagok letöltése. Az utolsó alkalommal a hallgatók a gyakorlatban próbálhatják ki korábban megszerzett ismereteiket.

A foglalkozásokat tartja: Szegedi Nóra

E-mail: Tel.: 411-6446

Időpontok 2011-ben: okt. 4., okt., 6., okt. 11., 10 óra, valamint nov. 8., nov. 10., nov. 15., 10 óra.

5. A publikálás fortélyai – A 45 perces program során, mely elsősorban PhD hallgatók, pályakezdő fiatal kutatók számára lehet hasznos, kéziratkészítésről, nyílt hozzáférésről, tudományos repozitóriumokról esik szó, segítendő a kutatást és a publikációk elektronikus közzétételét. Röviden ismertetjük az „Open Access” kezdeményezést, és bemutatjuk könyvtárunk repozitóriumát, a REAL-t.

A foglalkozást tartja: Holl András

E-mail: Tel.: 411-6479

Időpontok 2011-ben: szept. 20., okt. 18., nov. 29., 10 óra

6. Hazai cikkgyűjtemények, repozitóriumok bemutatása – A PhD hallgatók és kutatók számára meghirdetett kurzus két hazai adatbázis használatába vezeti be az érdeklődőket. A HUMANUS magyar vonatkozású tanulmányok és cikkek bibliográfiai adatait foglalja magában, a MATARKA pedig magyar kiadású szakfolyóiratok tartalomjegyzékeinek gyűjteménye. Bemutatjuk még könyvtárunk teljes szövegű tudományos publikációkat tartalmazó repozitóriumát, a REAL-t, és rövid ismertetést adunk a Magyar Tudományos Művek Tára adatbázisról is.

A foglalkozást tartja: Sallai Ágnes

E-mail: Tel.: 411-6100/647 mellék

Időpontok 2011-ben: szept. 21., okt. 26., nov. 30., 10 óra

7. Bibliográfiai adatbázisok a kutatás világában – A sikeres pályázatokhoz, a tudományos fokozatok megszerzéséhez ma már nélkülözhetetlen, hogy a kutató vagy PhD hallgató referált folyóiratban publikáljon, ill. hogy pontos és naprakész saját bibliográfiával, hivatkozási jegyzékkel rendelkezzék. Ehhez nyújt segítséget ez a kurzus, amelynek keretében két alapvető nemzetközi adatbázist (Web of Science, Journal Citation Reports) mutatunk be, és ismertetjük a könyvtár ezekkel kapcsolatos szolgáltatásait is.

A foglalkozást tartja: Sallai Ágnes

E-mail: Tel.: 411-6100/647 mellék

Időpontok 2011-ben: szept. 28., nov. 2., dec. 13., 10 óra