FELHÍVÁS

melyet könyvtárunk a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) kérésére továbbít az irodalmi és kottaművek szerzőihez, valamint azok örököseihez. Mivel az Akadémiai Könyvtár olvasói nagyrészt maguk is szerzők, bízunk benne, hogy segítségünkkel szélesebb körben válik ismertté a MISZJE kínálta lehetőség.

A MISZJE arra kéri az irodalmi és kottaművek szerzőit (szépírókat, szakírókat, műfordítókat, szerkesztőket, kottaművek szerzőit) és örököseiket, hogy közöljék személyes adataikat, és regisztrálják könyvtárakból kölcsönözhető műveiket az egyesület online adatbázisába.  Ez szükséges ahhoz, hogy a MISZJE a nyilvános haszonkölcsönzési jogdíjakat feloszthassa és kifizethesse. (A regisztrációt nem egyesületi tagok is elvégezhetik.)

A regisztrációra postán is lehetőségük van, a 1088 Budapest, Múzeum u. 7. címre küldhetik meg a jogdíj kifizetéséhez szükséges személyes adataikat és műveik listáját, a szerző, a cím, a megjelenés helye, ideje és az ISBN szám feltüntetésével.

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 23/A.§-a értelmében: a nyilvános haszonkölcsönzést végző könyvtárakban haszonkölcsönzés útján terjesztett irodalmi művek és kottában rögzített zeneművek szerzőit a haszonkölcsönbe adásra tekintettel megfelelő díjazás illeti meg, amely díjigényüket a szerzők csak közös jogkezelő szervezetük útján érvényesíthetik. Jogdíjra jogosult minden olyan irodalmi és kottamű szerzője és annak örököse, amely a szerzői jogi törvény alapján védett műnek minősül, és amely magyarországi közkönyvtárakban megtalálható és kölcsönözhető.

További tájékoztatásért forduljanak hozzánk a honlapunkon: www.miszje.hu megtalálható elérhetőségeink bármelyikén. Együttműködésüket köszönjük.

Budapest, 2012. április 18.

Tisztelettel,

Kollár Árpád, a MISZJE elnöke és
Dr. Menyhért Anna, a MISZJE igazgatója