Három és egy szék – #ruhatárvan!

Tisztelettel meghívjuk Önöket a Művészeti Gyűjtemény rendszeres, havi egyszeri nyitva tartására, melynek következő alkalmára ezen a héten, pénteken kerül sor:

2018. április 6-án 10.00 és 21.00 óra között látogatható a Magyar Tudományos Akadémia székházának első emeletén egy összefüggő, reprezentatív teremsor: a díszterem, a bizottsági termek (elnöki tanácsterem és képes terem) és a felolvasó terem – a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményeként funkcionálva.

Következő #ruhatárvan! eseményünk tárgyak (és a velük való [látogatói] tapasztalatok) átlényegülését tematizálja egy Thonet szék – a No. 120 típus egy példánya – kapcsán. Ez az egyszerű, mindennapi használati tárgy hosszú évtizedeken keresztül funkcionált az Akadémia székházában – hozták-vitték a termekben; több (tíz)ezren ülhettek rajta különböző előadások, ülések, megbeszélések során –, mielőtt az 1980-as években, a Művészeti Gyűjtemény alapításával kapcsolatban nyilvántartásba vették, azaz (iparművészeti) műtárggyá minősítették át. Ekkor használata leszűkülhetett és valamennyire meg is nemesedhetett: az Akadémia Könyvtárának egyik raktárába került. Onnan vették elő 1990. április 28-án, hogy a Bölcsesség Óceánja, azaz a 14. dalai láma az Akadémia Keleti Gyűjteményében tett látogatása során azon foglaljon helyet.

Az emlékezetes esemény időpontját egy, a szék ülőkéjének aljára ragasztott, kézzel írt, apró felirat hirdeti azóta (a Thonet cég eredeti nyomtatott jelzése, valamint a leltári szám mellett), kultusztárggyá, sőt – mivel a dalai láma spirituális aurájából részesült – relikviává minősítve át ezt az elhasználódott és rozoga (régebben szakszerűtlenül, durván javított) széket. A tárlat (és kísérő rendezvényei) ezeket a székre rakódott „rétegeket” különíti(k) el (és teszi[k] felismerhetővé, átélhetővé). Az esemény így „művészeti”, illetve belső, intézményi beavatkozással kívánja helyre/visszaállítani a tárgy identitását, a hagyományosan purifikáló muzeológiai gyakorlattal szemben az újabb, kritikai muzeológia nemzetközi trendjéhez igazodva.

Széken ülni, szemlélődni, töltődni és meditálni lehet!

Esemény a Facebookon

Programok:

17.00 Három és egy szék

17.30 Széken ülés
Kb. egy órán keresztül személyenként 3–5 percet biztosítunk egyedül a teremben a székkel. Jelentkezni a helyszínen lehet.
(Zárt program; ezalatt a #ruhatárvan! tárlat nem látogatható, csak a dísz-, elnöki-, képes és felolvasóterem.)

18.30 Mulandóság – Őszentsége a XIV. dalai láma élettörténete
(59’, Rendezte: Goutam Ghose) című film vetítése

19.30 Meditáció Tiszteletreméltó Láma Csöpel vezetésével
Regisztrációköteles. Jelentkezni a  címen lehet; az első 25 fő jelentkezését fogadjuk.
Kényelmes, több rétegű, meleg öltözetről mindenki gondoskodjon. Átöltözni a mosdóban lehet.
(Zárt program; ezalatt a #ruhatárvan! tárlat nem látogatható, csak a dísz-, elnöki-, képes és felolvasóterem.)

Az esemény a Sambhala Tibet Központ és a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség segítségével és közreműködésével valósul meg. Köszönjük!

Üdvözlettel: MTA Művészeti Gyűjtemény