Mindent a Harmadik Birodalomról: próbahozzáférés a német történelem iránt érdeklődőknek

Június 1-jétől újabb adatbázist próbálhatnak ki kedves olvasóink: a De Gruyter kiadó négy hónapos próbahozzáférést biztosít a National Socialism, Holocaust, Resistance and Exile 1933–1945 című adatbázisához, amelyet könyvtárunk IP tartományából 2019. szeptember 30-ig érhetnek el a német történelem iránt érdeklődök.

Az adatbázis segítségével átfogó kép alkotható a nácizmusról, a Harmadik Birodalom tetteiről, valamint a holokausztról. Megközelítőleg 40 000 elsődleges forrást foglal magában, benne 450 000 oldalnyi dokumentummal, ezenkívül 18 000 életrajzi anyag található meg a Birodalom vezetőiről és áldozatairól egyaránt. Az adatbázis dokumentumainak segítségével a felhasználók pontos képet kaphatnak a német nemzetiszocialista hatóságok működéséről, és ehhez segítségül szolgálnak az egyes forrásokhoz kapcsolódó tudományos bevezetők és esszék is.

Az adatbázis alapvető fontosságú elsődleges forrásokat tartalmaz a Nemzetiszocialista Német Munkáspártról, a náci ideológiáról és propagandáról, az igazságszolgáltatásról és jogi szabályozásról, valamint a kialakuló ellenállásról is.

 

Magában foglalja többek közt a Harmadik Birodalom kormányzati iratait, titkos rendőrségi jelentéseket, Adolf Hitler 1925 és 1945 között elhangzott beszédeit, írásait, valamint Goebbels 1923 és 1945 között írt naplóit is, emellett emigrációs és deportációs listák is kutathatóvá váltak.

Fontos megemlíteni azt is, hogy az adatbázis tartalmazza a Gestapo parancsnokságának bécsi központjában, 1938 és 1945 között készült napi jelentéseket is, ez mintegy 6000 digitalizált oldalt jelent.

A digitalizált források változatossága, az indexelt dokumentumok egyedisége és a nagy mennyiségű életrajzi anyag teszi a De Gruyter adatbázisát igazán különleges kutatási eszközzé.

Az adatbázis az egyszerű keresés mellett természetesen összetett keresést is lehetővé tesz, ahol különböző keresési feltételeket adhatunk meg, például konkrét személyeket, intézményeket, szervezeteket is kutathatunk, indexlistát generálhatunk, és a kiválasztott cikkekből személyre szabott listát is összeállíthatunk.

Az adatbázis IDE kattintva érhető el.

Bővebb információ az adatbázisról a De Gruyter honlapján olvasható.