Nézze meg az ember!

Az MTA Művészeti Gyűjteményének két programját ajánljuk szíves figyelmükbe.

A Gyűjtemény munkatársai RENDKÍVÜLI tárlatvezetéssel várják olvasóinkat és minden kedves érdeklődőt 2018. február 23-án, pénteken délután 2-től. Gyülekezés az MTA Könyvtár és Információs Központ Arany János utcai épületének 2. emeleti aulájában 13:50-kor, ahonnan az épület titkos ajtaján keresztül kísérjük át vendégeinket az Akadémia palotájába.
Örömmel vesszük, ha részvételi szándékát a címen jelzi, de regisztráció nélkül is szívesen látunk mindenkit.

*  *  *

Szintén 2018. február 23-án kerül sor a Művészeti Gyűjtemény rendszeres, havi egyszeri nyitva tartására:

10:00 és 21:00 óra között látogatható a Magyar Tudományos Akadémia székházának első emeletén egy összefüggő, reprezentatív teremsor: a díszterem, a bizottsági termek (elnöki tanácsterem és képes terem) és a felolvasó terem – a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményeként funkcionálva. Egy újabb kamarakiállítással is készülünk az alkalomra.

LOBOTÓMIA – Az Akadémia és a hazai értelmiség a Köztársaság és a Tanácsköztársaság után

A lobotómia a pszichiátriai sebészetben alkalmazott, drasztikus, napjainkra az orvosetika által erősen kifogásolt, nem gyógyító célú beavatkozás, amely a beteg visszafordíthatatlan szellemi, érzelmi és fizikai leépülésével jár.

Az 1918–19-es forradalmak bukása után a hazai értelmiséget érintő, politikai indíttatású tisztogatások nemcsak a sebészeti módszer meggondolatlanságával és etikai szempontból való megkérdőjelezhetőségével, hanem a beavatkozás eredményével is összecsengenek.

A #ruhatárvan! kiállítás-sorozat következő állomásán az Akadémián és a vele szimbiózisban levő Kisfaludy Társaságban lezajlott vizsgálatokat, a két intézményből – nemcsak politikai okokból – való kizárásokat vizsgáljuk korabeli dokumentumok segítségével.

Tárlatvezetések:
17:00 „Szobor-túra” (max. 20 fő)*
18:00 #ruhatárvan!
18:45 „Homlokzat-túra” (esti kivilágítással)**
19:30 A díszteremtől a hetiülések terméig

* Regisztráció a email címen, az első 20 fő jelentkezését tudjuk elfogadni.
** Szabadtéri program. Kérjük, meleg öltözetről gondoskodjanak! Gyülekezés az aulában.

Szeretettel várjuk vendégeinket!

MTA Művészeti Gyűjtemény