Írások William John McCormack tiszteletére

Megjelent legújabb kiadványunk A jelenlét nem sziget címmel.

Írások William John McCormack tiszteletére
Presence Is No Island
Writings in Honour of William Johan McCormack
Szerkesztette: Ferencz Győző, Vesztergom Janina
MTA KIK, Budapest, 2020.

A kiadvány megrendelhető a email-címen és megvásárolható a könyvtár olvasótermében, hétfőtől csütörtökig 9 és 11 óra, valamint 15 és 17 óra között, pénteken 9 és 14 óra között.

Ára: 2.000,- Ft

„William John McCormackkel 2018 őszén Ferencz Győző révén találkoztam az MTA Könyvtárában. McCormack úr, vagy ahogyan mindenki hívja: Bill megtestesítette számomra mindazt, amit addig az írekről gondoltam: szellemes humora, káprázatos műveltsége és kedélyének finom hullámzása azonnal elvarázsolt. Egykor vörösesszőke haja és szakálla már őszbe fordult, de az udvariaskodást mellőző eleven és kedves közvetlensége a kortalanság érzetét keltette a társaságban lévőkben.

Érkezésének fő oka az volt, hogy szerette volna folytatni a korábban megkezdett donátori tevékenységét, és az évtizedek óta összegyűjtött, főként irlandisztikai vonatkozású gyűjteményét az MTA Könyvtárának kívánta ajándékozni. E történet néhány évvel korábbra nyúlik vissza. A 2013-ban elhunyt Seamus Heaney Nobel-díjas ír költő emlékére a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia a költő halálának évfordulóján Írország Nagykövetségének támogatásával évről évre ünnepi megemlékezést tart; kiemelten is egy beszédet, ahol egy-egy neves alkotó idézi meg a Heaney alakját. 2016-ban William J. McCormack írót, költőt, irodalomtörténészt kérték fel a Budapesten tartott esemény előadójának, aki a költőről szóló emlékbeszédének végén felajánlotta az MTA Könyvtárának a hosszú évek alatt gyűjtött könyvgyűjteményének azt a részét, melyet nem kíván használni további kutatásaiban.”

(Részlet Nagy Ágnes bevezető tanulmányából)